Logopedia - ca disciplina a stiintelor psihopedagogice, se ocupa cu educarea vorbirii (dupa cum arata si etimologia cuvantului "logos" – cuvant si "paideia" - educatie ). Daca privim intr-un sens mai larg, putem spune ca logopedia se ocupa cu studierea si dezvoltarea limbajului, cu prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj.
Scopul logopediei
Scopul logopediei este de a inlatura aceste tulburari de limbaj, de a stimula si dezvolta limbajul, ceea ce contribuie la o dezvoltare psihica normala, precum si valorificarea la maxim a propriilor capacitati. Toate acestea ajuta la stabilirea unor relatii sanatoase cu cei din jur.
De cele mai multe ori logopedia se adreseaza copiilor deoarece la ei tulburarile de limbaj au o frecventa mult mai mare din cauza insuficientei dezvoltari a aparatului fonoarticulator. Parintii trebuie sa stie ca la varsta prescolara, tulburarile de limbaj sunt corectabile, educabile prin metode specifice.
Orice tulburare de limbaj ignorata tinde sa se agraveze in timp, consolidandu-se ca o deprindere negativa. De asemenea, in timp, vor aparea modificari psihice si comportamentale.
lista de preturi
Intrebari la care logopedia are raspunsuri
Copilul meu nu vorbeste la fel de mult si de bine cum vorbesc ceilalti copii de varsta lui. Ar trebui a merg la logoped?
Copilul meu a primit o recomandare de la scoala ca are nevoie sa mearga la logoped. Ce sa fac?
Copilul meu vorbeste, dar nu pronunta corect anumite sunete, le inverseaza. Se va corecta de la sine sau e indicat sa merg la specialist?
Cat dureaza terapia logopedica
Poate va intrebati cat dureaza terapia logopedica (fie ca vorbim de recuperarea limbajului, fie de corectarea lui) a unui copil.
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de mai multi factori si anume: capacitatea de invatare a copilului, caracteristicile lui (psihice si emotionale) si nu in ultimul rand de colaborarea dintre logoped si parinti. Astfel, o terapie poate dura de la cateva luni pana la cativa ani.
Timpul necesar recuperarii si/sau corectarii limbajului tine atat de capacitatea de invatare a copilului, de particularitatile psihice, emotionale, cat si de echipa de lucru (logoped, parinti, alte persoane care se ocupa cu ingrijirea si educarea copilului).
In situatia in care va regasiti intr-una din situatiile prezentate si doriti sa gasiti raspunsuri, este indicat sa va adresati unui logoped.
In acest sens, va ajutam sa gasiti pentru copilul dumneavoastra, cel mai eficient mod de a depasi cu succes problemele datorate tulburarilor de limbaj si comportamentale.
lista de preturi
Tulburările de limbaj
Incepand cu cele mai simple, tulburarile de limbaj produc efecte negative asupra personalitatii si comportamentului copilului, ele fiind traite dramatic si tensional pe fondul frustrarii si anxietatii.
Tulburarile de limbaj pot fi:
- Tulburari de pronuntie (afectarea pronuntiei a unuia sau mai multe sunete: dislalia, dizartria, rinolalia)
- Tulburari de ritm si fluenta (balbaiala, bradilalia, tahilalia, logonevroza si tulburari pe baza de coree)
- Tulburari de voce (afonia, disfonia si fonoastenia)
- Tulburari ale limbajului citit-scris (dislexo-disgrafia, alexia si agrafia)
- Tulburari polimorfe (afazia si alalia)
- Tulburari de dezvoltare a limbajului (mutism psihogen, întarziere in dezvoltarea generala a vorbirii, disfunctii verbale asociate autismului infantil sau handicapului de intelect si handicapului de auz)
- Tulburari asociate unor afectiuni de tip psihopatologic sau psihiatric (ecolalia, jargonofrazia)
Informatii despre terapia tulburarilor de limbaj:
Terapia logopedica nu inseamna doar corectarea pronuntiei, ea implica si stimularea comunicarii, precum si activitati care impun dezvoltarea armonioasa pe mai multe planuri a copilului:- - Educarea stimei de sine.
- - Educarea auzului fonematic.
- - Educarea respiratiei si a echilibrului inspir-expir (gimnastica generala, corporala, exercitii respiratorii simple precum barbotarea apei dintr-un pahar cu ajutorul unui pai, umflarea balonului, aburirea unei oglinzi, respiratia în patru timpi).
- - Imbunatatirea miscarii organelor fono-articulatorii prin exercitii speciale pentru muschii: obrajilor, ai palatului moale, pentru muschii gatului, ai limbii, ai buzelor.
- - Optimizarea orientarii spatio-temporale (jocuri de cuvinte care sa cuprinda astfel de notiuni, jocuri in aer liber care sa necesite aplicarea celor învatate).
- - Realizarea unei orientari optime in schema corporala (dezvoltarea muschilor fini ai mainii, exercitii de gimnastica, modelaj in lut sau plastilina, pictura, desen).
- - Optimizarea coordonarii oculo-motorii în vederea realizarii unui scris caligrafic (realizare de colaje, decupari, lipiri pe un contur dat).
- - Urmarirea dezvoltarii planului cognitiv si a procesului imaginativ: asimilare de notiuni de calcul matematic, asimilare de notiuni privind lumea înconjuratoare, activitati de brainstorming.
- - Dezvoltarea vocabularului activ si pasiv, a limbajului impresiv si expresiv prin: exercitii de transformare a cuvintelor prin înlocuire de sunete sau silabe, formarea unui cuvant nou din ultima silaba (sau sunet) a cuvantului precedent, completarea cuvintelor cu prima silaba rostita de logoped, gasire de rime, povestiri pe diverse teme, învatare de poezii, proverbe, ghicitori.
- - Terapie specifica vizand corectarea dislexiei.
- - Realizarea de programe individualizate, in functie de specificul nevoilor fiecarui pacient.
- - Consilierea familiei copilului.
lista de preturi
Logopedul ii poate ajuta pe copii sa se exprime , sa-si puna calitatile in valoare folosind un limbaj corect, pentru ca asa cum spunea Samuel Butler : "Limbajul este haina gandirii".